Activiteiten door heel Nederland tijdens de IDAHOT week

Vier de internationale dag tegen homo-, bi- en transfobie met als motto: jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook? #jezelfie

Op 17 mei wordt wereldwijd in ruim 130 landen IDAHOT gevierd, de internationale dag tegen homo-, bi- en transfobie. Er zijn activiteiten door heel Nederland in de week van 13 tot 21 mei. IDAHOT staat dit jaar in het teken van familie.

Iedereen heeft familie; of je nu lesbienne, homo, bi, transgender, intersekse, hetero of in dubio bent. En of het nu je biologische, praktische of zelfgekozen familie is, bij je familie mag je zijn wie je bent: jezelf. Om dit te vieren zijn er in heel Nederland activiteiten georganiseerd.

IDAHOT in Nederland

Zaterdag 13 mei start de IDAHOT-week met To bi or not to bi, een toneelstuk over biseksualiteit bij het 25 jarig jubileum van belangenorganisatie LNBi in Amsterdam. Ook worden die dag op sportvelden door heel Nederland fotoshoots en activiteiten georganiseerd.

Op zondag 14 mei, Moederdag, wordt een IDAHOT-wake georganiseerd in de Oude Kerk in Amsterdam. Op maandag 15 mei presenteert NOC*NSF in Papendal een bijzondere virtual reality experience over uitsluiting binnen het voetbal én opent de gemeente Roermond de LHBTI-fototentoonstelling Weg met de Geraniums.

Het zwaartepunt van de activiteiten ligt op woensdag 17 mei, de dag waarop IDAHOT internationaal wordt gevierd. Dan worden in Nijmegen bijvoorbeeld zebrapaden in regenboogkleuren geschilderd, wordt in Eindhoven een regenboogtunnel geopend, opent de gemeente Utrecht een genderneutraal toilet op het Stadskantoor en kunnen ouderen in onder andere Oss, Den Haag en Zeeland deelnemen aan activiteiten en wandelingen.

Een volledig overzicht van de activiteiten vind je op www.idahot.nl. De IDAHOT-week wordt afgesloten met de uitreiking van de Jos Brinkprijs voor LHBTI-emancipatie door minister Jet Bussemaker op zondag 21 mei in het oude Luxor theater in Rotterdam.

Jezelf kunnen zijn: de #jezelfie

Homoseksualiteit is strafbaar in 72 landen en in tal van landen worden LHBTI’s vervolgd en onderdrukt. Een groot deel van de wereldbevolking is dus niet vrij in haar of zijn partnerkeuze. Miljoenen lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI’s) leven in angst.

Ook in Nederland is er nog veel te winnen. Hoewel de houding van Nederlanders over lesbiennes en homo’s steeds iets positiever wordt – 9 op de 10 Nederlanders vindt dat zij het recht hebben om te leven zoals ze willen – krijgen zeven op de tien LHBTI’s te maken met fysiek of verbaal geweld om hun identiteit. Biseksuelen krijgen op het werk twee keer vaker dan heteroseksuele collega’s te maken met pesterijen en ander ongewenst gedrag. Nederlanders zijn minder positief over transgenders dan over LHB’s (SCP 2016, WODC 2009). Uit SCP-onderzoek dat deze week verscheen blijkt hoe belangrijk sociale steun van biologische en zelfgekozen familie is voor transgender personen.

Met IDAHOT2017 vieren we de positieve bijdrage van families aan het welzijn van LHBTI’s en de diversiteit in families: van regenboogfamilie tot biologische familie en zelfgekozen familie. Liefde en verwantschap maken mensen familie, love makes a family. Door het hele land heen zijn we daarom op zoek naar de mooiste familieverhalen en worden fotoshoots georganiseerd met het motto ‘jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook’, met hashtag #jezelfie.

Platform IDAHOT

Organisator van IDAHOT Nederland is het IDAHOT Platform, een samenwerking van de Gender & Sexuality Allianties (GSA’s) op het gebied van ouderen, sport en veilige wijken, het Landelijk Netwerk Biseksualiteit, Transgender Netwerk Nederland, Nederlands Netwerk Intersekse/DSD, LCC Plus projecten en COC Nederland. De organisaties worden daarbij ondersteund door de directie Emancipatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.

 

[Foto: Ruud Gort]

Gerelateerd bericht